Mali krš

Mali Krš je kao što i ime naslućuje mala kamena izbočina, locirana na svega par kilometara jugo-zapadno od Andrijevice. Ova kamena gromada privlači pažnju zbog svoje neobične strukture, kao i zbog toga što je jedina geološka pojava na ovom brdu koja je sačinjena od kamena. Mali krš (1.430m) je sa svake strane opasan plodnom zemljom, pašnjacima , bukovim i cerovim šumama, koje se blagim padinama završavaju u kotlinama bogatim riječnim tokovima. U proljeće i jesen ovaj reon je poznat po šumama u kojima raste kvalitetna pečurka. Takodje sa jeseni u pravo vrijeme ovdje se mogu naći i pašnjaci prošarani plodovima borovnice.  U predvečernjim časovima, sunce koje zalazi tačno pod Komovima, pravi igru boja i svijetlosti i zaista je lijep prizor.

Mali krš je makadamskim putem povezan dalje sa Štavnom, te sa Trešnjevikom i Konjusima odnosno selom Japanom.

Foto galerija

Okruženje

Mali krš je fantastičan vidikovac koji pruža pogled koji ostavlja bez daha.  Na zapadu se nalaze Komovi od kojih su vidljivi Vasojevički Kom (2.461m) i Kučki Kom (2.487m), a lijevo ka jugu se prostire Mojanska rijeka koja protiče Konjušanskom kotlinom, te planinski lanac koji pripada Prokletijama.  Dalje ka istoku pogled seže do doline u kojoj su nastanjene Kuti a nad njom se nadvija planina Zeletin. Na potezu od istoka ka sjeveru, vide se Balj, Andrijevica, Limska kotlina koja se u daljini utapa sa Beranama, i na krajnjem sjeveru Željevica i planinski lanac Bjelasice od kojih se u daljini izdvaja Zekova glava.

Pogledajte i...

360° panorama sa Malog krša u zimskim mjesecima sa izvanrednim pogledom na Komove
360° panorama sa Malog krša u zimskim mjesecima

Mapa


Pogledajte M2 - Mali krš na većoj mapi. kml

Kako doći

Ka Malom kršu (1430m) krenućete iz samog centra Andrijevice, krećući se prvobitno asfaltnim putem koji vodi ka selu Božiči. Na prvoj raskrsnici na koju naidjete, treba ići pravo, a zatim po završetku asfaltnog puta na sledećoj raskrsnici odvojiti se desno i nastaviti tim putem sve do finalnog odredišta.

Penjanje

Prva dva kilometra kretaćete se uzanim asfaltnim putem koji vodi kroz obližnja sela. Po završetku istog, kretanje se nastavlja kroz fascinantnu prirodu koja dominira makadamskim putem kojim nastavljate kretanje sve do Malog krša. U toku kretanja, povremeno će vam se pružati vidik ka Andrijevici, Balju, Limskoj dolini, dok ćete po prispijeću imati priliku da vidite Komove, Bjelasicu odnosno Zekovu glavu i jedan dio Prokletija. Kako staza nema nikakvih tehničkih prepreka nije potrebna nikakva posebna oprema osim malo kondicije.

Kada se peti

Preporučeno vrijeme za penjanje je sredina maja do sredina oktobra. Kao i na većini planina  moguće je penjanje tokom čitave godine, mada je u zimskim mjesecima potrebna veoma topla odjeća, obuća i iskustvo.

Visinski profil

FaLang translation system by Faboba